sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Matkaan valmistautujat

Huomenna alkaa viimeinen työrupeama rahan säästämiseksi ennen matkaa. Irtisanouduttuamme puhelinmyyntityöstä yksissä tuumin muutama viikko sitten (ja toivuttuamme tuosta herkkiä runoilijan sieluja koetelleesta, kaupannälällä ja muilla trenditermeillä silatusta kauhukokemuksesta erinäisten viinipöniköiden ja helteisten aurinkorantojen avustuksella) onnistuimme molemmat löytämään mukavia hanttihommia huolimatta työmarkkinoiden surkeasta tilasta. Pia lähtee siivoamaan tamperelaisia koteja, Tero pelastaa kaduilla maailmaa Greenpeacen liiveissä. Luulimme molemmat, että matkarahojen takia sitä olisi valmis tekemään miltei mitä tahansa, mutta olimme väärässä. Vaikka määränpäänä olisi paratiisi, on uhrauksien määrä silti rajallinen ja tässä tapauksessa raja kulki suurin piirtein "tarpeiden luomisen" ja riistolta löyhkäävien myyntilauseiden välissä. Tuon kokemuksen jälkeen mikä tahansa tuntuu mukavalta työltä, joten tulevia työpäiviä odotellaankin melkein ylenpalttisella innolla. Ja mikä tärkeintä, matkakassa karttuu sittenkin.

Kuluneisiin viikkoihin on toki kuulunut paljon muutakin kuin pohjarusketuksen ja jomottavan krapulatilan hankkimista, nimittäin monenmoisia hankintoja ja matkajärjestelyjä. Tero on hoitanut kaikki hankinnat melkein omatoimisesti, koska Pia ei voi koskaan elämässä toimia tarpeeksi aikaisin. Jos aikaa on kaksi kuukautta, miksi kiirehtiä, ajattelee Pia, mutta onneksi Tero tietää (tällä kertaa) paremmin. Teroa omatoimisuus ei ole haitannut, koska jos Piaa liika suunnittelu ahdistaa, on se Teron mielestä taas järjettömän mukavaa. Niinpä asiat alkavat olemaan kutakuinkin kunnossa. Pitkän matkan suunnittelu pitää opaskirjojen mukaan aloittaa mielellään jo puoli vuotta aiemmin ja näin on tehty. Viimeisen kuukauden aikana on hoidettu suurimmat (ja samalla kalleimmat) hankinnat, joihin kuuluu mm.

- Rinkat (laadusta ei tingitty, koska reissun aikana ne luultavasti kasvavat selkäämme kiinni)
- Rahavyöt
- Lääkevarasto
- Ompelutarvikkeita
- Mp3-soitin pitkille junamatkoille
- Veden- ja iskunkestävä kännykkä
- Feikkilompakot (Europehousen alennuslaarista, pääkallokuviolla, menee varmasti läpi mahdollisessa ryöstötilanteessa..)
- Point it-kirja
- Perussälää: muun muassa jeesusteippiä, nippusiteitä, pari munalukkoa avaimineen, minigrip-pusseja, kattokoukkuja jne.
- Moskiittoverkko
- Moskiittomyrkkyä
- Kestäviä vaatteita (mm. shortsit, vaaleata pellavaa, muutamat parit sukkia ja alusvaatteita)
- Erisanin koko vartalon pesupyyhkeitä (edelleen niille pitkille junamatkoille)
- Rokotukset (japanin aivokuume, hepatiitit, keltakuume, lavantauti (pillerit) ja tietenkin malarian estolääkitys)
- Matkavakuutukset (sitä ei uskoisi, kuinka surkeita vakuutuksia on tarjolla reissaajille, jotka ovat reissullaan kauemmin kuin 3 kuukautta..)
- Uusi passi Pialle (välttyi täpärästi antamasta sormenjälkiä, jee!)
- Hampaat kuntoon (paikkausta ja vedettyjä viisaudenhampaita, eipä ala sitten reissussa vaivaamaan)
- Viisumihakemukset
- Majapaikat (Irkutskissa meitä kestitsee mukavan oloinen aviopari, lisätiedusteluja lähetetään tuleviin määränpäihin koko ajan)
- Hyvä kunto (paljon kävelyä, uimista ja pyöräilyä)
- Eri kielten perussanaston ja fraasien opettelu

(Plus ennen tätä kaikkea: irtisanottu asunto, hylätyt työpaikat, huonekaluille varasto [joka on erään vanhan poliisitalon putka, ovatpahan meidän halvat kirpputoritavaramme ainakin hyvässä turvassa] lemmikkipupuille hoitopaikka, alivuokrattu opiskelijasolu, jänskät "mitä vaan tänne nyt"- työpaikat, lykätyt ja keskeytetyt opinnot, tuhannet selkänahasta [toisinaan myös mielenterveydestä] puristetut ja säästetyt eurot, odottaminen, epäilyksestä kärsimättömyyden kautta innostukseen vaihtuvat mielialat.)

Em. listaa kirjoittaessa hiipi mieleen epäilys, josko tässä kuitenkin ollaan vähän liioittelemassa. Asuvathan ne paikallisetkin ihmiset siellä, eikä heilläkään aina ole jeesusteippiä käden ulottuvilla. Rokotuksista ja muista länsimaisten turistien hömpsötyksistä puhumattakaan. Mutta sitten taas, jos rinkka hajoaa jollain vuoristopolulla, sitä saattaa olla ihan kiitollinen itselleen siitä, että matkavalmisteluissa tuli vähän ylireagoitua. Tai jos käy se muutaman prosentin huono tsäkä ja sattuu saamaan aivokuumeen, voi ilman rokotusta vähän jännittää kun odottelee halvaantumista tai kuolemaa. Jos elämä ja eritoten edellinen vuosi teatterissa on meille jotain opettanut, niin ainakin sen, että kaikkien suurten elämysten takana on aina rulla jeesusteippiä ja suunnitelma katastrofien varalta. Eli ehkä liian hyvin ei voi valmistautua koskaan. Aika on pitkä ja mitä vain voi sattua.

Lähtöpäivään on enää puolitoista kuukautta. Tänä vuonna ei sitten tulekaan syksy!

4 kommenttia:

  1. Hyvä tyypit!
    Tämähän on tosi hieno ja täältä voi tosiaan seurata teidän kulkua ja tapahtumia, mitä lupasittekin.
    Teidän tavaralistahan on kattava ja järkevä.Jeesusteipillä muistaakseni korjattiin Teron vetävä puku Kokkolassa, että siitä on yleensä yllättävää hyötyä.
    Nyt vain odottelemaan sitä matkaa...
    Niina

    VastaaPoista
  2. Voi ei!! Ihanaa :). Mä oon niiiiin ylpee teistä kun te uskallatte elää niinku haluutte, tuntuu että se on hurjan monelle tänä aikana ihan liikaa vaadittu.

    Kiva päästä lukemaan teiän reissusta. Toivotaan ettei siinä käy niin että puolen vuoden päästä meilläkin on takana irtisanottu asunto (se on jo pari kertaa käyny sivulauseissa) ;).

    VastaaPoista
  3. Heh, juu, kaipa näillä pärjätään! Vaikka nyt jo tuntuu siltä, että jotain olennaista puuttuisi..Mutta eipä kai!

    Toivotaan, että teillä ON irtisanottu asunto. ;D Tai no, katsotaan puolen vuoden päästä, voidaanko ihan oikeasti tätä kellekään suositella...

    VastaaPoista
  4. Moros kummityttö ja rakas miehesi !
    Kiva, että pidätte "matkapäiväkirjaa" !
    Oli pientä vaille, etten lähtenyt vuosi sitten hyvän ystäväni kanssa Kiinaan junalla poikki Siperian. Hän, Alice teki kyllä sen matkan ja on upea matkapäiväkirja kuvineen. Minä säästin rahaa monia muita matkoja varten ja en sitten kuitenkaan kokenut sitä junalla puksutusta omakseni. Olihan se kuulema kokemus.
    Toivottavastiolette terveitä, ettei mene makoiluksi jossain hevon kuusessa, niistä kun ei tiedä .... ; (((
    Me Jaskan kanssa mennään joka vuosi, kevät milloin minnekkin lämpimään pyörien kanssa osa matkaa (Kreeta useasti, Pafos, Thaimaa ....). Käydään aina vuoristossa muutaman kilometrin korkeudessa ja hyrränä alas. Päivämatka yleensä noin 70 - 90 km. Loppulomapäivät makoillen ja nauttien muutoin.
    Hienoa, että teette tuon oman jutunne ! Se vahvistaa .......... mikä ei tapa ! ; ) Sirpa

    VastaaPoista